Tanulmányút Lipcsében: új lehetőség a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésében

2018 januárban lehetőségem volt két hetet eltölteni Lipcsében a St. Elisabeth Kórház Urológiai Osztályán, ahol a nemzetközi szaktekintélynek számító Dr. Jörg Rassler Főorvostól tanulhattam egy új műtéti technikát. A tanulmányi utam során 10 bipoláris prosztata enukleációt (TUEB) végezhettem Rassler Főorvos asszisztálásával.

A jóindalatú prosztata megnagyobbodás kezelése során 80 ml prosztata méret fölött nyílt műtétet alkalmaznak, azonban a bipoláris prosztata enukleáció (TUEB) lehetőséget ad ezekben az esetekben is az endoszkópos megoldásra.

A bipoláris prosztata enukleáció (TUEB) a beteg számára biztonságos, kevesebb a vérzés mennyisége és kisebb a műtét utáni fájdalom. További előnye a rövidebb kórházi tartózkodás és a gyorsabb felépülési idő.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján alkalmaztam az új endoszkópos technikát és azóta 200 ilyen beavatkozást végeztem.

Milyen esetekben lehet szükség prosztataműtétre?

Gyógyszeres kezelés ellenére fennálló vizelési panaszok, illetve teljes vizeletelakadás esetén.

Milyen tünetek utalhatnak prosztata megnagyobbodásra?

Teljes vizeletelakadás (hólyagkatéter viselés), nehéz vizelés, akadozó vizelés, gyenge sugárban ürülő vizelet, utócsepegés, nagy mennyiségben visszamaradó vizelet, sürgető vizelési inger, éjszakai vizelés.

Ha valamelyik tünetet tapasztalja, keressen bizalommal!

Új műtéti technika elsajátítása Milánóban

Magyarországon a nagyméretű vesekövek eltávolítása közben a betegek hason fekszenek, ám számos országban a háton fekvő vesekőműtét terjedt el.

2019. április 8-10. között 3 napot töltöttem a Vimercatei Kórház  Urológiai Osztályán Dr. Ioannis Kartalas Goumasnál. Lehetőségem volt öt, úgynevezett szupinált PCNL műtétnél asszisztálni.

A szupinált PCNL műtét új lehetőséget jelent a veseköves betegeknek. A háton fekvő technika ugyanis számos előnnyel jár. Olyan betegeknél is alkalmazható, akiket például nagyfokú túlsúly, vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem lehet hasra fektetni.

A milánói tanulmányút óta eltelt időben a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján több szupinált PCNL műtétet végeztem.

Mesterkurzus az Urológia Klinikán: látványos műtétek 3D-ben

A legmodernebb urológiai műtéti eljárásokat - 3D laparoszkópiát, lézeres vesekőműtétet, bipoláris prosztata enukleációt - mutattuk be hazai és nemzetközi szaktekintélyek részvételével a Debreceni Endourológiai Napokon 2019. május 10-11-én. Dr. Flaskó Tibor klinikaigazgatónak köszönhetőn 2019-ben lehetőséget kaptam arra, hogy egy Magyarországon kuriózumnak számító mesterkurzust szervezzek a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján. A Debreceni Endourológiai Napokon tíz élő műtéti közvetítést láthattak az urológus szakorvosok, köztük négy laparoszkópos műtétet 3D-ben végeztek el a kollégák, ami igazi „moziélményt” nyújtott.

A beavatkozásokat 3D-s szemüveget viselve követhettük nyomon, mivel a közvetítés is 3D-s projektor és vászon segítségével történt. Ilyen jellegű, „moziélményt” nyújtó mesterkurzust még nem rendeztek Magyarországon, éppen ezért nagy érdeklődés övezte a rendezvényt és nagy sikert aratott a kollégák körében. A kétnapos kurzuson hazai és nemzetközi szaktekintélyekkel közösen mutattuk be a legmodernebb urológia műtéti eljárásokat.

Négy nemzetközileg elismert orvoskolléga is elfogadta meghívásunkat rendezvényünkre. Andreas Gross professzor Hamburgból, Dr. Ioannis Kartalas Goumas Milánóból, Dr. Marek Zawadzki Lengyelországból és Dr. Jörg Uwe Kempter főorvos Lipcséből érkezett a kongresszusra.

Megtiszteltetés volt számomra, hogy a mesterképzésen én is végezhettem egy élő műtéti bemutatót (bipoláris prosztata enukleáció). Jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén, 80 ml prosztataméret felett korábban csak nyílt műtétet lehetett alkalmazni. Ez a technika viszont lehetőséget biztosít az endoszkópos eltávolításra, így kiváltja a nyílt prosztataműtétet.

Fotók: Debreceni Egyetem

Újdonság: sok előnnyel jár a háton fekvő vesekőműtét (szupinált PCNL)

Világszerte a hason fekvő vesekőműtét terjedt el, annak ellenére, hogy a háton fekvő beavatkozás számos előnnyel jár mind aneszteziológiai, mind operatív szempontból.

A szupinált PCNL műtétet Olaszországban Dr. Ioannis Kartalas Goumastól, a Vimercatei Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosától sajátítottam el és azóta már több ilyen beavatkozást végeztem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. Dr. Goumas meghívásomra 2019 májusban vendégoperatőrként részt vett az Debreceni Endourológiai Napokon, majd 2019 szeptemberben három szupinált PCNL műtétnél asszisztált nekem a klinikán.

A szupinált PNCL műtét során speciális párnákat használunk, így a megfelelő, háton fekvő pozícióba kerül a beteg, majd a bőrön ejtett 1 cm-es metszésen keresztül endoszkópos módszerrel távolítjuk el a vesekövet.

Az eljárás legfőbb előnyei:

  • könnyebb a beteg altathatósága,
  • a vesében lévő nyomás alacsonyabb, így minimalizálható a műtét utáni húgyúti fertőzés esélye,
  • azoknál a betegeknél is van lehetőség a vesekőeltávolításra, akiket például nagyfokú túlsúly, vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem lehet hasra fordítani,
  • a beavatkozás húgycsövön keresztüli endoszkópiával is kombinálható.

Fotók: Debreceni Egyetem

Vendégoperatőrként végezhettem műtétet Lipcsében

2019. december 5-6. között Dr. Jörg Rassler Főorvos által szervezett kongresszuson vehettem részt Lipcsében. A kétnapos kurzus témája a jóindulatú prosztata megnagyobbodás műtéti kezelése volt. Több élő műtéti bemutatót is láthattak az érdeklődők és emellett számos a jóindalatú prosztata megnagyobbodás aktuális kérdéseivel foglalkozó előadás színesítette a programot. Rassler Főorvos meghívására egy élő műtéti bemutatót végezhettem (bipoláris prosztata enukleáció).

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén, 80 ml prosztataméret felett korábban csak nyílt műtétet lehetett alkalmazni. Ez a technika viszont lehetőséget biztosít az endoszkópos eltávolításra, így kiváltja a nyílt prosztataműtétet.

Keressen bizalommal, kérjen tanácsot, segítek!   Kapcsolatfelvétel